Lefkoşa’da “Çanakkale Zaferi” Etkinlikleri

Yazıcı-dostu sürüm

 

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü ve KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığınca müşterek gerçekleştirilen ortaokullararası “Çanakkale Ruhu” kompozisyon yarışmasının ödül töreni ve Çanakkale Sanat Tiyatrosu oyuncularıyla birlikte “Çanakkale Destanı” tiyatro gösterimi Lefkoşa Türk Maarif Koleji R. Raif Denktaş Kültür Salonu’nda gerçekleştirildi.

21 Mart 2017 Salı günü yapılan programda TC Lefkoşa Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Harun Fatsa, KKTC Dışişleri Bakanlığı Tanıtma Dairesi Müdiresi Fatma Demirel ile ülke genelinden altı yüz ortaokul öğrencisi ve öğretmen hazır bulundu.

Açılış konuşmasında söz alan Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Hüseyin Şahin, Çanakkale Destanı’nın Türk tarihindeki önemine atıfta bulunarak, geleceğimizi inşa edebilmenin ve sonraki nesillere güzel bir ülke bırakabilmenin yolunun tarihimizi iyi bilmekten ve atalarımızın fedakârlıklarını yeni nesillere aktarabilmekten geçtiğini belirtti. Şahin’in ardından sahne alan Çanakkale Sanat Tiyatrosu oyuncuları performanslarını sergilediler.

Çanakkale Sanat Tiyatrosu kurucusu Abdulkadir Katra’nın yönetmenliğinde gerçekleştirilen oyun büyük bir ilgi ile izlendi. Çanakkale Savaşı’nın kahraman isimlerinden Kınalı Hasan ile Seyyid Çavuş’un hikâyesini anlatan sahneler salonda duygu dolu anlar yaşattı. Oyunun bitiminde söz alan Katra, salondaki herkese teşekkür ederek, gösterilen ilgiden dolayı memnuniyetlerini ifade etti.

Tiyatro oyununun ardından Çanakkale Ruhu Kompozisyon Yarışması Ödül Töreni’ne geçildi. Mansiyona layık görülen, Mustafa Bulut (Atleks Sanverler Ortaokulu), Tuğbanur Turna (Güzelyurt TMK) ve İrem Hatice Kara’ya  (Hala Sultan İlahiyat Koleji) ve öğretmenlerine ödül ve hediyeleri akademisyen Prof Dr Oğuz Karakartal tarafından takdim edildi. Ardından üçüncülüğe layık görülen Sevil Çilenti (Yakın Doğu Koleji) ve öğretmeni, ödüllerini TC Lefkoşa Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Harun Fatsa’nın elinden aldılar. İkinciliğe layık görülen Alara Vurana (Lefkoşa Türk Maarif Koleji) ve öğretmeni, ödüllerini jüri üyelerini temsilen Lefkoşa Türk Maarif Koleji öğretmenlerinden Naciye Kazaz’dan aldılar. Birincilik ödülüne layık görülen Derya Muti (19 Mayıs Türk Maarif Koleji) ve öğretmeni ise ödüllerini dedesi Kıbrıs’ta İngilizlerce esir tutulmuş Çanakkale gazilerinden Uzun Hasan ve babası 1963 yılında Rumlarca şehit edilmiş Hüseyin Arif olan Sümer Şehitoğlu’ndan aldı. Şehitoğlu, programın kendisi için büyük bir anlam ifade ettiğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.  Dereceye giren öğrencilerin öğretmenlerine ise, Yunus Emre’nin “Gelin Tanış Olalım”  şiirinin yer aldığı tablolar hediye edildi.

Programın sonunda Yunus Emre Enstitüsü, tüm öğrencilere Çanakkale Destanı’nını konu alan okuma kitapları hediye etti.