Mevlana, Vuslatının 749. Yılında KKTC’de Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, vuslatının 749. yılında Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü ve Yakın Doğu Üniversitesi Rumi Çalışmaları Merkezi iş birliğinde 11-17 Aralık 2022 tarihleri arasında tertip edilen etkinliklerle anıldı. Anma haftası, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü sanatçılarının sergilediği tasavvuf müziği ve sema gösterileri eşliğinde son buldu.

Yüzlerce yıldır hoşgörü ve barışın sembolü olan Hz. Mevlânâ’nın vuslata erişinin 749. yıl dönümü, Mevleviliğin Ada’daki en eski izlerinin sergilendiği Lefkoşa Mevlevihanesi’nde düzenlenen törenle anıldı. Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden yerli ve yabancı her yaş grubundan halkın yoğun katılımıyla 17 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilen töreninde, Mevlânâ’nın “Yaratan’a Kavuşma” günü olarak anılan “Şeb-i Arûs” gecesi, sema töreni ile idrak edildi.

11 Aralık 2022 Pazar günü saat 14.00’te Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsündeki açılış töreniyle başlayan Mevlânâ’yı Anma Haftası etkinlikleri, sırası ile 12 Aralık’ta Yakın Doğu Üniversitesi, 14 Aralık’ta Girne Üniversitesi, 15 Aralık’ta Uluslararası Final Üniversitesi, 16 Aralık’ta Güzelyurt KYK ve son olarak 17 Aralık’ta Lefkoşa Mevlevihanesi’nde düzenlenen törenle sona erdi.